top of page

Alles heeft een ritme: we kunnen niet zonder

Muziek heeft een grote invloed op ons dagelijks leven. Het kan ons in een goede stemming brengen, ons helpen te ontspannen of ons juist energie geven om door te gaan. Muziek kan zelfs troosten. Maar wat maakt muziek zo krachtig? Het antwoord ligt in het ritme. Het is de herhaling van patronen in tijd en geluid, die ons lichaam in beweging zetten en ons emoties laten voelen. Ritme zorgt voor een gevoel van samenhang en maakt muziek voorspelbaar en gemakkelijk te volgen. Dit maakt het mogelijk voor ons om ontspannen mee te zingen, te dansen of zelfs te klappen.

Maar waarom is ritme belangrijk voor de mensheid? Ritme is iets wat we al van nature in ons hebben. Zelfs voordat we geboren worden luisteren we naar het ritme van het hart van onze moeder. En zodra we geboren zijn, blijft ritme een belangrijk onderdeel van ons leven. Denk maar aan de manier waarop we praten, wandelen of ademen. Het zijn allemaal ritmische activiteiten. Ritme geeft ons voorspelbaarheid. Voor sommigen klinkt dat misschien saai of zelfs ongewenst. Maar stel je eens voor dat de wereld om ons heen geen vast ritme zou hebben voor dag en nacht, de 7 dagen van de week en onze seizoenen. Dan zouden we heel druk zijn met ons aanpassen aan de steeds veranderende situatie. Nee ritme is goed, een gegeven, iets dat gebeurt zonder dat we daarover na hoeven te denken of er iets voor hoeven te doen (lekker toch?).

Kortom, ritme is van cruciaal belang voor de mensheid. Het zorgt voor een gevoel van orde en regelmaat. Het zit diepgeworteld in ons natuurlijke gedrag en heeft een sociale en therapeutische functie en heeft een positieve invloed op ons welzijn.

Is ritme ook belangrijk voor bedrijven? Jazeker. Binnenkort meer.Alles heeft een Ritme / Frizzle Sizzle / 1986

Σχόλια


bottom of page