Waarom onthoud je ๐ญ๐ฐ๐ต๐ฎ - ๐ญ๐ณ๐ณ๐ฒ - ๐ฎ๐ฒ๐ฐ๐ฑ makkelijker dan ๐ญ๐ฐ๐ต๐ฎ๐ญ๐ณ๐ณ๐ฒ๐ฎ๐ฒ๐ฐ๐ฑ?
- Nico Verspaget
- 20 mei
- 1 minuten om te lezen
Omdat je brein van ritme houdt.
Je herkent het vast. Als je een lang getal moet onthouden, dan deel je dat automatisch op in kleine groepjes. Dit komt omdat ons korte termijngeheugen een beperkte capaciteit heeft. Door informatie in groepjes met patronen te verdelen, vergroten we wat we kunnen onthouden. Dat noemen we "chunking". En wat blijkt? Die groepjes volgen vaak een ritmisch patroon: kort-kort-kort, pauze, kort-kort-kort, pauze, enzovoorts. Dat maakt het makkelijker om:
te onthouden
te herhalen (denk aan hoe je een telefoonnummer opzegt)
te verwerken (je brein โademtโ mee met het ritme)
Ritme zorgt hier dus voor houvast door structuur en verwachting. Het helpt je brein om informatie te onthouden en te reproduceren.
Uit diverse neuropsychologisch onderzoeken* blijkt dat ritme de hersengebieden voor taal, geheugen en beweging activeert. Daarom onthouden we bijvoorbeeld songteksten makkelijker dan droge tekst en worden reclameslogans en educatieve rijtjes vaak ritmisch gezongen of voorgedragen.
Ritme creรซert ook collectieve afstemming en flow in teams. Bij Business Beat gebruiken we dit principe in onze workshops. Met ritme, letterlijk via percussie, laten we teams ervaren hoe goed afgestemde samenwerking klinkt en voelt. Geen muziektalent nodig, wel zin in energie, verbinding en resultaat.
Rianne Albers - Business Unit Manager bij Witteveen+Bos
"Op een verfrissende manier heeft Business Beat ons meegenomen in de basis van percussie en ons laten ervaren hoe het is om in harmonie met elkaar samen te werken. Kortom, zeker een aanrader!"
* Gebaseerd op o.a. on Patel, 2008; Grahn & Brett, 2007; Wallace, 1994

Comentรกrios